Skambankt

Hardt regn anmeldt av Atle Bredal i "Norsk på norsk" på NRK P1 16. januar 2009

Etter at låta "Vår bør" er spilt, introduseres bandet. Anmelder Atle Bredal legger tydeligvis vekt på å holde en muntlig stil i studio, og han bruker trolig stikkord i stedet for manus. Dette har gjort transkripsjonen vanskelig, og jeg har valgt å gjengi anmeldelsen ordrett - oversatt fra dialekt til normert bokmål.

- Terje Winterstø Røthing skriver alle låtene og synger. Dette prosjektet gjør at Winterstø Røthing er sjefen, og han har jo kommet litt i skyggen av Janove Ottesen og Geir Zahl som jo er de som har stilt opp på intervjuer og fronter Kaizers Orchestra. Men her får Winterstø Røthing virkelig boltre seg, og han skriver jo all tekst og musikk selv. Dette er Skambankts tredje album, og med dette etablerer de seg helt i toppen av norskspråklig rock.
Det står i presseskrivet: for å få full kontroll på denne innspillingen så har de spilt inn alt og produsert alt selv. De har vært i Beck studio på Jæren, og hatt den ville naturen som et bakteppe for innspillingen.

Programleder: - Men Atle, vi har sett at når artistene har gjort alt selv kan resultatet bli både og. Hvordan har det gått denne gangen?

- Det er ikke alltid en god idé når du er så inne i låtskrivingen og musikken i utgangspunktet, å produsere selv. På dette albumet er det litt varierende. Synes at produksjonen er det eneste svake punktet. Selv om det ikke er så svakt, men det er litt mye komprimert vokal. Både trommer og bass har fått litt liten plass. Jeg hadde ville hatt et mer åpent lydbilde som hadde tatt bedre vare på driven i musikken. Og det er jo det en utenforstående produsent kan være med og hjelpe musikerne til å få, - en som står litt i bakgrunnen og tenker mer på det ferdige produktet enn at låtene skal få det riktige som låtskriveren har tenkt. Når det er sagt er dette det mest gjennomarbeidede og gjennomproduserte albumet til Skambankt, så det er mer rock her enn rølp og garasje som det har vært litt mer av tidligere. I tillegg til bandet har de med seg noen gjester. Det er Janove Ottesen som spiller piano, så har de fire blåsere på en låt, Johnny Engensvold spiller hammond og piano, Tore Meberg trakterer orgel og Arne Andersen spiller pauker og noe de kaller tordentrommer. På den vi skal høre nå er det Christer Knutsen som spiller melotron - dette er O dessverre.

LÅT: O DESSVERRE

Programleder: - Musikken er neste punkt, Atle, og det er mer rock enn punk denne gangen?

- Ja, dette er sånn riffbasert rock. Et riff er jo en liten musikalsk figur som du gjentar om igjen og om igjen. Winterstø Røthing har hatt en veldig heldig hånd med å finne på veldig mange fine riff. De fleste riffene er jo allerede spilt en eller annen gang, men her klarer de også å finne opp riffet på nytt. Og så er de gode til å beholde det adrenalitet og trøkket i musikken som de helt sikkert har på konserter. De klarer å overføre det til et studio, og det er ganske vanskelig å holde oppe det trøkket når du står alene i et helt dødt studio og du ikke har noen som er med å hjelpe deg opp som du har på konserter. De har jo bevart trøkket fra punken, i tillegg så synes jeg jeg kan høre at de er inspirert litt av klassiske rockegrupper som Aerosmith og AC/DC på dette albumet. Det er jo rockelåter med vers og refreng her, og de er jo som skapt til å fremføre fra en scene.

Programleder: Så det er et bra sett med sanger å ta med når de skal på en Norgesturne, kanskje?

- Ja, de skal på en stor turne nå, og så skal de til Danmark å gjøre noen jobber sammen med de store rockerne i Danmark; DAD - Disneyland After Dark. Og hvis du drar på en av konsertene deres, får du helt sikkert høre denne. Dette er Trygge rammer.

LÅT: TRYGGE RAMMER

Programleder: - Atle, som med produksjon og melodier er det han Terje Winterstø Røthing som står bak tekstene på Skambankt-plata også?

- Det er det. Det er hundre prosent Røthing her. Det er adrenalinfylte linjer. Det handler om hevn, det handler om tøffe tider. Døden er til stede i de fleste tekstene, også andre bredbente tema.

Programleder: - Hvordan følger tekstene opp melodiene?

- Det kler jo musikken veldig bra. Det er tekst og musikk sammen som lager en pakke som skal treffe deg rett i magen. Tekstene er nok ikke det viktigste. Det er adrenalinet, det er trøkket til sammen som skaper Skambankt. Og tekstene er jo skrevet fra en sint, ung manns vinkel. Vokalisten Røthing bruker dialekt, og han til tider skriker ordene med overbevisning. Og melodilinjene er ganske begrensede, de følger ofte riffene, og det fungerer kjempebra. Det du skal få høre nå, det er en kjærlighetserklæring. Dette er "Slukk meg".

LÅT: SLUKK MEG

Programleder: - Her er Atle Bredal sin dom:

- Skambankt er jo en plate vi er litt tidlig ute med. Den slippes først 26. januar, men dette her er så knalltøff rock at du kan bare glede deg. Dette her blir en sterk nier (på en skala fra en til ti, hvor ti er det beste).

Programleder: - Det ble altså så nært full pott som man kan komme for Skambankt og platen deres "Hardt regn".

Programleder: Elin Aandal-Herseth

NB! Programmet er tilgjengelig for nedlasting i sin helhet - inkludert låter - som podcast.

Skrevet ned av Fredric D.


skambankt_kj on Twitter:
Here's the music video for "Fremmed i en fremmed verden"! https://t.co/9DYY5gLxBK
Here are the lyrics for "Fremmed i en fremmed verden" and "Balladen om deg" (translations will be up soon): https://t.co/ThGqT2RkVd
Check out the cover and tracklist of Skambankt's upcoming album "Horisonten brenner"! https://t.co/PdQgIGD9oQ
New music out today! "Fremmed i en fremmed verden" and "Balladen om deg": https://t.co/uHT9JZJbSk Buy the 7'' here: https://t.co/hqjfVkkwf8
RT @IndieRecordings: When was the last time you did something for the first time?! Skambankt announces their first-ever 7" to be... https://t.co/byWBxHef4d
RT @jhegstad: Bare én ny låt på @nrkp13-spillelistene fra neste uke, den nye singelen til @skambankt , "Fremmed i en Fremmed Verden". På radio fra mandag!
RT @skambankt: Ekstrakonsert på Folken. Jækla stas! https://t.co/E7sK2ywWdo